ARXIU I PREMSA

Articles i textos

‹ tornar

David Ymbernon mostra el seu univers creatiu a la galeria Esther Montoriol

Xavi Aguilar
El Punt. 07/04/2004

 

L'igualadí tenyeix de blanc i taronja combinacions surrealistes de proporcions impossibles.

 

Possiblement, la vessant més coneguda de David Ymbernon sigui com a creador d'actuacions o performances molt vinculades amb el teatre -ha estat reincident a Tàrrega-, però tots els seus muntatges tenen un origen gràfic que ara es pot visitar a la galeria Esther Montoriol. A més d'alguns dels estudis o guions d'aquestes intervencions més teatrals, l'espai barceloní permet que Ymbernon ofereixi a les tres sales la complexitat del seu univers plàstic summament creatiu.

 

L'artista nascut a Igualada el 1972 tenyeix la seva obra de blanc, potser influenciat per la llarga estada a l'hospital després que als sis anys fos atropellat per un camió, però el color taronja és el seu tret distintiu i es pot trobar a tot arreu. David Ymbernon va crear el 1994 el primer poble virtual del món, New Tool, sense espai físic però representat per institucions com el Museu d'Art Contemporani New Tool o el club de futbol local, que li permeten fer algunes actuacions. Una entelèquia semblant a Latung La La, que no és un personatge però s'hi acosta i que permet a Ymbernon crear tot un món al seu voltant. Part d'aquest univers, o fins i tot escenificacions de moments viscuts o per viure, es poden admirar a la galeria Esther Montoriol fins al 21 de maig.

De la mateixa manera que el color taronja és un tret distintiu de l'igualadí, també ho és la manera de conjugar diferents elements de la vida diària pel que fa a la seva incompatibilitat de funcions, hàbitats o proporcions. El violí barca, la cadena de presidiari que en comptes d'una bola de ferro n'arrossega una de mirallets com les de les discoteques, o les excavadores de joguina que poden arribar a ser un monument són exemples del reball d'aquest maquetista d'escenografies que arriba a cuinar objectes impensables.

Potser el més recurrent és un ou amb ales i rodes de Scalextric, tan impossible com els Caterpillar que viatgen en grans plomes o un vaixell blanc amb veles taronjes que vola ajudat per unes ales. L'artista igualadí fins i tot recrea un habitatge per a Latung La La que manté molta relació amb el seu, també blanc i taronja.